Fara indoiala, Dubrovnik este pentru mine cel mai frumos oras cetate de pe coasta Adriaticii. Cand mergi  descult, agale pe marmura calda, ratacit cu buna voie pe stradutele inguste ale orasului vechi , nu ai cum sa  nu te gandesti  de ce oare sunt unii atat de norocosi sa se nasca intr-o cetate pe malul marii.

Nici nu mai stiu ce fiori m-au trecut cand am pasit pe zidurile cetatii pentru prima oara…

Stiu doar ca am ramas sus in turnul dinspre oras, contempland linerele imense, cu sute de calatori la bord, ce navigheaza trufase in zona orasului vechi, ce isi etaleaza cu nonsalanta acoperisurile caramizii.

Stiu ca am admirat micii mestesugari, ascunsi pe stradute. Stiu ca am urmarit porumbeii ce si-au gasit adapost pe capelele orasului vechi. Stiu ca am descoperit parfumuri meridionale, ascunse intre miresmele de “linije” – calamar la gratar .

Si daca esti amator de chilipiruri, fereste-ti cardul de magazinele imbietoare; multi se lasa vrajiti de vanzatorii de nimicuri sau de magazinele de suveniruri, cheltuind peste masura pe tricourile marinaresti, hainele din piele, bijuteriile fine sau portelanul de calitate oferit de comerciantii de profil.

 

Si nu te grabi sa pleci inca, apusul de soare peste cetate este un moment care nu trebuie ratat sub nicio forma.

Umbrele ce se lungesc dau farmec cladirilor vechi, capelelor si turnurilor de paza, lasand peste urbea veche o lumina feerica, deosebit de calda, potrivita pentru fotografii avizi de culori vii.

Daca astepti pana seara, cetatea se transforma intr-un loc de intalnire pentru multi turisti petrecareti. Atmosfera se invioreaza repede, vinul curge in pahare si rasetele mesenilor te invaluie intre peretii ingusti ai cetatii, rasunand cu ecou in ungherele intunecoase, dar primitoare. Langa fantana poposesc deodata trubaduri ai locului, desfatandu-te cu sunete de chitara sau cu viori ce jelesc istoria zbuciumata a fortaretei.

Asa ca nu ezita, calatorule; pune pe traseu si Dubrovnik daca vacanta iti poarta pasii pe meleaguri croate. Cu siguranta nu vei regreta atmosfera de basm din cetate, mancarea specifica pescareasca  si … imaginile ce-ti taie respiratia.

 

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener auto: Ford Romania. Partener foto-video: Olympus Romania