M-am obisnuit cu discutiile legate de cat de toxica e carnea. Sa nu mai aud! Daca vrei sa traiesti fara carne, e cu siguranta mult mai dificil decat cu ea in dieta. Am in jurul meu cativa vegetarieni convinsi. Nu stiu de ce sunt ei asa convinsi, ca dupa Darwin ne tragem din maimute specializate in vanatoarea de animale (  acum ceva vreme stramosii nostri vanau bizoni, ursi de pestera, mamifere mici) si culegerea fructelor salbatice. De aici si intreaga teorie care sta la baza dietei paleolitice.

In ce consta aceasta dieta?  Imaginati-va ca traiti in epoca de piatra, cand agricultura nu exista, iar alimentele la indemana erau carnea animalelor ucise, respectiv fructele si legumele salbatice, culese din apropierea pesterii unde locuiti! Eu unul nu prea pot sa-mi imaginez cu usurinta cum reusesc unii sa tina aceasta dieta, care aduce mai mult cu dieta unui urs flamand din munti, cu varianta din alpii austrieci :  mananca Schnitzel mit Erdbeere, cu conditia ca snitelul sa fie din carne cruda….

Revenind, sa trecem in revista alimentele permise in aceasta dieta cel putin ciudata: carne(porc, vita, pui, oaie, vanat), peste de toate felurile, scoici, melci raci craci 🙂 , fructe de toate felurile,  radacinoase : gulii, cartofi, varza, morcovi, patrunjel si cam tot ce poate fi gasi in/ pe pamant, fara sa fie neaparat cultivat, si in fine, nuci, seminte, alune de pamant, de padure, fistic si alte oleaginoase. nici vorba de fructe interzise pentru aceasta dieta, sau sa fie limitate in vreun fel cantitatile : omul de pestera e oportunist si mananca cat poate! Desi nu stiu cata carne aproape deloc preparata termic poate fi consumata fara sa ti se faca rau…

Aceasta intoarcere catre o alimentatie predominant carnivora se bazeaza pe faptul ca metabolismul nostru este programat genetic de zeci de mii de ani cu varietatile de alimente descrise mai sus. Prin urmare, conform acestei diete sunt interzise la consum produsele agricole si alte minuni ale industriei alimentare moderne, dupa cum urmeaza:

cerealele si legumele, grasimile procesate( incluzand uleiurile vegetale ), sarea, laptele si produsele lactate si evident, zaharul si dulciurile de orice fel.

Pai haideti sa comentam impreuna acest mod salbatic de a manca sanatos cu puncte slabe si puncte tari.

Puncte slabe: 

  • lipsa masurii la colesterolul din carne si peste/fructe de mare, si o digestie greoaie, carnea nefiind preparata adecvat
  • Lipsa masurii la cantitati in general
  • nici o referire la fructele interzise ( mai ales daca sunt consumate in cantitati mari)
  • o pondere prea mare a proteinelor versus glucide si grasimi , mai ales grasimi esentiale, nesaturate
  • glucidele din fructe confera un index glicemic mare, nu prea sanatos pentru pancreas
  • lipsa legumelor verzi ( cu aport de calorii “negative” )

Puncte tari :

  • multe fibre din radacini si fructe
  • proteine de buna calitate
  • ceva vitamine si minerale din fructe si radacini
  • grasimile nesaturate din peste si fructele de mare( uleiuri omega 3)

Daca vreti o comparatie destul de buna, dieta Atkins seamana destul de bine, atat ca stil, cat si ca riscuri pentru sanatatea celor ce incearca aceasta dieta extrema. Personal gasesc o asemenea dieta riscanta, mai ales in conditiile in care e combinata cu un stil de viata sedentar si exces ponderal. Si carnea in exces poate duce la o intoxicare cronica a organismului, cu risc mare pentru ateroscleroza, guta, boli cardiovasculare si tulburari digestive cronice.