Auzim tot felul de nume asociate cu dieta: Teo Trandafir, Catalin Crisan, Nicoleta Luciu. Brrr , halal nutritionisti :). Ce-ar fi sa mai ascultam si de sfatul medicilor nutritionisti si sa lasam vedetele sa se ocupe de vedetismul lor? Mai ales ca nu stiu vreo vedeta care sa nu fi folosit dieta de tip hipocaloric. Si mai trebuie spus ca exista o multime de variante, cu rezultate extraordinare, una mai buna ca alta

Dieta hipocalorica este foarte mult folosita de catre persoanele care au hotarat sa scape de excesul ponderal.

Principiul este foarte simplu: mancand mai putin vei fi obligat sa arzi din grasimile de depozit, ducand la o scadere a greutatii uneori spectaculoasa.

Partea buna este ca aportul de legume in acest tip de dieta este in general bogat, furnizand fibre, minerale si vitamine. Exista insa si neajunsuri, din pacate strans legate de diminuarea ratiei calorice zilnice.

Dar care sunt cauzele scaderii in greutate? La o astfel de dieta, pe langa efectul arderii grasimilor de depozit, organismul pierde o mare cantitate de apa, intrucat procesele catabolice( cu pierdere de substanta) duc intotdeauna la compusi toxici, majoritatea si cu eliminare renala. In plus, datorita trecerii electrolitilor din lichidul intracelular in cel extracelular si apoi in filtrul renal, deshidratarea cu pierdere de electroliti vlaguieste organismul inutil.
De asemenea, masa musculara tinde sa se diminueze, datorita hormonilor de contrareglare care activeaza calea catabolismului proteic, un proces ce treansforma proteinele in substrat energetic. De aceea se recomanda cresterea usoara a activitatii fizice. Este preferabil ca necesarul caloric zilnic sa fie calculat de catre un specialist.

O atentie deosebita trebuie acordata grasimilor. Ele nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta, dar in mod normal grasimile trebuiesc limitate la 30% din necesarul caloric, din care maxim 30% sa fie saturate -de origine animala).

Limitarea cea mai mare in aceasta dieta se refera la carbohidrati. Acele alimente care contin cantitati mari de zaharuri vor fi inlocuite cu carbohidrati cu absorbtie lenta. Se va tine cont de indexul glicemic al alimentelor. Dieta trebuie inceputa progresiv si nu trebuie oprita brusc, pentru a se evita efectul yoyo ( acumularea rapida a kilogramelor pierdute, uneori ajungandu-se peste greutatea initiala, inaintea inceperii curei).

O dieta rezonabila trebuie sa duca la pierderea treptata a kilogramelor( nu mai mult de 5-6 kg pe luna) dupa care se face o pauza pana la reluarea dietei. In aceasta pauza trebuie crescuta si mai mult activitatea fizica, ridicand usor ratia de carbohidrati.