Am considerat multa vreme ca unele publicatii si resurse online au un minimum de decenta atunci cand publica anumite diete pentru publicul larg. Si intr-adevar e un interes crescand in Romania sa prindem consumatorul cu orice pret, sa il facem sa ne asculte, ca sa ne vindem mai departe clientilor cu interese economice mai mari sau mai mici, fie ca publicatie de sine statatoare sau trust de presa, fie ca agentie de media sau publicitate.

Astazi mi-au cazut ochii asupra catorva articole despre dieta cu mere. Si am ramas ingrozit de ce am vazut scris negru pe alb….

Citez: “Prima zi

Mic dejun: Mere.

Dejun: Mere.

Cina: Mere.

Se beau minim doi litri de apa pe zi.”

Cate mere? 1 kilogram, 5 kg? Nu exista regula, fiecare mananca absolut oricat de mult sau de putin… Sa zicem 1 kg de mere( 6 bucati)

Cu alte cuvinte – pentru 1 kg de mere avem asa: 500 kcal ( sub limita infometarii, situata undeva la 800), iar aceste calorii vin toate din glucide simple, usor asimilabile. Din fericire, indexul glicemic scazut face merele acceptabile ca desert sau gustare intre mes. In nici un caz insa acest fruct nu poate tine loc celor 3 mese principale.

Persoana care a semnat acest articol a uitat ca organismul nu are nevoie doar de fibre, apa, un dram de glucide si ceva vitamine. Nici mineralele nu pot sa spun ca sunt acoperite in vreun fel. Suna tare mult a infometare, nu a dieta echilibrata.

In urmatoarele zile mancarea normala inlocuieste treptat merele, dar nu va inchipuiti ca se specifica vreo cantitate acolo. Esti liber sa mananci mere, impreuna cu un dejun extrem de sarac in nutrienti.

“A patra zi

Mic dejun: O felie de pâine integrala cu o felie de sunca si un mar.

Dejun: Salata de legume fierte, fara cartofi, ton natural cu lamâie.

Cina: Cereale cu lapte degresat.”

Iata un nou exemplu de infometare, acceptabila ca si continut ( contine glucide complexe in proportie rezonabila); dar aceasta zi, la fel ca toate celelalte, este saraca in grasimi esentiale unei alimentatii echilibrate. Sa nu mai vorbim de valoarea energetica totala, estimata undeva mult sub limita de 800 kcal pe zi. Asta daca nu mananci o cutie intreaga de cereale…

Acord nota 2 acestei diete, in special datorita sfaturilor de la sfarsit, unde se interzice activitatea fizica, dar se recomanda somnul cat mai indelungat !! Oribil.

Articolul complet aici.

Un alt exemplu, mai trist, il gasiti mai jos :

Dieta de trei zile DOAR cu mere : 1 kg pe zi.

Nu este permis nimic altceva, poate o cafea ( oare trebuie indulcita cu o felie de mar? :D ). Eu as zice sa nu se mai permita acestor oameni sa dea asemenea sfaturi de nutritie publicului larg. Citeste aceasta grozavie aici. Si… nu dati mai departe!