Dieta cu fructe – cum sa te tii de o astfel de dieta.. sau nu
Fructele lumii June 21st, 2012In fiecare vara , din curiozitate, intru pe situri mondene sau nu ( a se citi situri de “femei”) sa ma distrez pe seama unor diete cu fructe. Ca un facut , nu se poate sa nu gasesc, ca de fiecare data, aceleasi baliverne despre ” forta” fructelor, despre inutilitatea oricaror alte alimente decat pepenii etc.
Cateva sfaturi pentru amatorii si mai ales amatoarele de cure de fructe:
Nu uitati ca fructele proaspete contin carbohidrati( zaharuri) ce se absorb foarte repede. Consumati fructele cu moderatie, nu mai mult de 4-5 portii pe zi. O portie este echivalentul unui fruct mare: mar, portocala sau 2 fructe mici : kiwi, caisa.
Fructele dulci( banane, curmale, papaya, mango, avocado, struguri desert – muscat si altele) au un continut ridicat de zahar si trebuie consumate cu restrictie de cantitate( nu mai mult de 2 pe zi). Nu combinati fructele dulci cu fructe acide (kiwi, capsuni, rodii, citrice precum grapefruit, clementine, lămâi, mandarine, portocale). Le puteti combina in schimb cu fructe mai putin acide: mere, pere, struguri, prune, fructe de padure – majoritatea, caise, nectarine, prune)
Pepenele rosu ne poate pacali cu numarul de calorii, pentru ca nimeni nu mananca 100 de grame de pepene, ci mai degraba o felie mare , sau chiar 2 sau 3 felii. Astfel se poate ajunge usor la o cantitate zilnica de 1-1.5 kg , adica 300-400 kilocalorii. Nu e deloc putin pentru aportul unui desert, chiar daca ne hidrateaza si imbunatateste diureza. Sa nu mai dau acum citate din diverse surse online, care bat campii cu gratie despre licopenul din pepenele rosu,( un antioxidant puternic, benefic pentru organism) ca ar fi mai mult decat in rosii etc. Este stiut ca licopenul se absoarbe doar in prezenta grasimilor din alimentatie, de aceea pepenele rosu , chiar daca are o cantitate mare de licopen, are o absorbtie scazuta a acestuia, mai ales intr-o cura (idioata) doar cu pepene. Este mult mai bine sa beneficiem de proprietatile licopenului intr-o salata de rosii cu ulei de masline, sau adaugand rosiile in mancarea gatita ( sosuri , ostropel de pui cu rosii etc). Si nu uitati ca rosia este considerata tot fruct din punct de vedere botanic, asa ca nu o evitati, daca vreti sa aveti o alimentatie complexa si sanatoasa.
Este foarte important sa stim ca fructele nu trebuie consumate imediat dupa masa; ideal ar fi sa le considerati o gustare in sine, la 2 ore dupa o masa principala ( ora 11, ora 16 sau seara, dupa cina la 1-2 ore). Evitati sa mancati fructe dimineata pe stomacul gol, inlocuiti cu glucide complexe din fulgi, muesli sau paine integrala.
Daca preparati salata de fructe, consumati-o cat mai depede. Dupa cateva ore la frigider, fructele oxideaza si vitaminele ( mai ales vitamina C) si isi pierd proprietatile pentru care fructele sunt consumate cu predilectie. Si o ultima recomandare: mancati fructele intregi, si nu preparate sub forma de suc. In acest fel veti sti exact cate ati mancat si ce numar de calorii aveti de luat in calcul pentru activitatea fizica zilnica necesara in aceasta perioada.
Recent Comments