Despre zahar…
Stil de viata January 25th, 2011Ma uit la filmul realizat de bunul meu prieten, Viorel Copolovici. Intentia este clara: razboi declarat zaharului. Si , pana la urma, e un razboi corect. Greu de castigat, insa merita sa incerci pentru tine sa reduci consumul de zahar si carbohidrati simpli. Dar, pe de alta parte, este in interesul tuturor sa nu luam ceza(ha)rului ce e al ceza(ha)rului. Pai, ia sa vedem si partile bune ale consumului de carbohidrati. Pentru ca ele exista, si sunt la fel de ascunse ca si zaharul ascuns in paharul de iaurt cu fructe al lui Viorel.
Fapt: Zaharul este de vreo 30-40 de ani oaia neagra a nutrimentelor. Incontestabil, zaharul are o reputatie infama datorita problemelor multiple de natura medicala ( diabet zaharat si alte alterari metabolice ), accentuate parca de producatorii de alimente. Orice desert, ca e inghetata, ca e ciocolata, acadea sau biscuit, nu mai este asociat cu imaginea bunicii, ci mai degraba cu imaginea doamnei cu coasa, cu o seringa de insulina intr-o mana si cu factura de la cabinetul de nutritie in cealalta. Sa fie oare zaharul inamicul public numarul 1?
Cu ce sunt eu de acord: iaurtul cu fructe este o bomba calorica, alaturi de shake de fructe( de la Mc Donalds de exemplu), de bauturi tip cocktail cu sau fara alcool, si sucuri de fructe, (cam tot ce se poate bea cu paiul fara efort)… culmea, la capitolul “izvoare de sanatate”….
Painea contine zahar, cateva lingurite…
Zaharul masurat de Viorel este de fapt o cantitate echivalenta cu cea de carbohidrati. Carbohidratii insa au o absorbtie diferita, care poate dura de la cateva minute la cateva ore, in functie de natura lor ( simpli sau complecsi). Aceasta absorbtie diferita este insa si motivul pentru care ridic fanionul verde: painea, cerealele integrale, glucidele din orez, fasole sau paste fainoase vor fi absorbite in 3-4 ore, mentinand o glicemie normala a individului. De aceea, acest tip de alimente nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a noastra. Din necesarul nostru de energie, cam 40 % ( aproape jumatate) trebuie obtinuta din acest tip de alimente. motivul este unul foarte simplu: sistemul nostru digestiv va avea o sarcina normala, de a transforma amidonul din aceste alimente ( surse de carbohidrati complecsi) in glucoza.
Ce este insa zaharul si ce e glucoza? Ca sa intelegem de ce unele alimente sunt periculoase si altele nu, desi au aceeasi compozitie chimica, trebuie sa intelegem ca exista diferente de structura intre cele doua tipuri de substante: zaharul si amidonul. Ambele sunt carbohidrati, ambele contin glucoza. Cum insa?
Zaharul este un dizaharid, format dintr-o molecula de fructoza, legata chimic de o molecula de glucoza. Glucoza si fructoza sunt monoglucide si sunt esentiale in metabolismul nostru energetic; glucoza este considerata de catre medici combustibilul metabolic suprem. Aceasta substanta simpla trebuie obtinuta din alimente ( amidonul din cereale, paine paste, orez si altele); chiar si zaharul trebuie transformat in glucoza si fructoza pentru a putea sa le folosim mai departe in scop energetic. Aceasta transformare dureaza putin( minute) la zahar, absorbtia lui fiind rapida, in timp ce la amidon, procesul e mult mai indelungat. De aceea, nu reprezinta neaparat un pericol daca decidem sa consumam in cantitati suficiente, dar nu exagerate, glucide complexe, cu continut de amidon.
Pai bine si cum e cu amidonul? Amidonul? Ei bine, el este un fel de prieten. pentru ca , desi chimic este tot glucoza, e un lant de molecule de glucoza ( numit stiintific polizaharid – structura polimerica; el contine amiloza si amilopectina, polizaharide inrudite, dar usor diferite). Ce e important: aceste molecule de glucoza vor trece in sange doar dupa ce sistemul nostru digestiv va rupe aceste lanturi de glucide in lanturi de glucide mai simple, pana se ajunge la glucoza. Totul se desfasoara treptat, procesul incepe inca din gura, si continua pana in intestinul subtire, unde pana la 90 % din glucoza ajunge sa fie absorbita.
Cu alte cuvinte, painea contine glucoza, dar e stocata sub forma de amidon. Nu este o crima sa o consumam. Este insa gresit sa o inlocuim cu ciocolata, iaurturi sau fripturi in plus, sub motivul ca evitam painea, ca ingrasa. Ingrasa in cantitate mare, dar prejudiciul obtinut prin inlocuirea ei, mai ales de catre o persoana neavizata in domeniul nutritie, poate avea urmari mai adanci si mai grave decat ne inchipuim, atunci cand sarim peste sandwich…
Alcoolul… nu contine glucoza. Deloc, daca e vorba de tuica, whisky, vodka normala( fara arome), vin rosu sau alb sec. Cu totul altfel stau insa lucrurile la coctail de bauturi, lichior, crema de whisky, vin dulce, sampanie si vin rose tip desert, long drinks ( whisky cola, vodca cu suc de portocale). Deci atentie mare cu ce va cinstiti la bar sau la petreceri…
Inchei cu iaurtul masurat de Viorel Copolovici. Da, contine 56 de grame de carbohidrati, din care cam 75% sunt carbohidrati simpli, cu absorbtie rapida. Restul sunt diverse fibre si alte glucide complexe, provenite din fructe, daca au ajuns cumva in mana producatorului respectiv de iaurt, de care nu trebuie sa ne fie asa teama. Dintr-un pahar mare de iaurt cu fructe ne alegem cu multe glucide absorbite imediat, care nu sunt recomandate, mai ales persoanelor cu stil de viata sedentar. Asa ca merita sa mai masuram o data linguritele de zahar din viata noastra. Pe bune!
Asa ca ascultati-l pe Viorel si inlocuiti desertul vostru preferat cu un iaurt facut acasa, cu fructe cumparate de voi. E mai sigur si mai sanatos.
Recent Comments