Daca mergi in piata Amzei, fructele te imbata cu aromele lor imbietoare. Oricine se gandeste automat ca odata cu venirea verii, o cura de fructe ne poate prinde bine: fructele detoxifiaza, hidrateaza si revigoreaza organismul prin continutul mare de apa, vitamine si antioxidanti.

Problema de fond in cazul fructelor proaspete este insa ca de cele mai multe ori nu le mancam imediat dupa ce le cumparam. Consumate proaspete ele sunt ideale pentru a inlocui gustarile si snackurile intre mese; ce se intampla insa daca nu le consumam proaspete? Sunt ele la fel de bogate in vitamine sau acestea se degradeaza ? Si daca da, cat de repede? Si atunci cand le cumparam, sunt ele suficient de proaspat culese, ori “stropeala” de la taraba ne poate pacali?

La fructele cu coaja, cum ar fi merele, vitaminele se pastreaza intradevar mai mult timp. Chiar si depozitate multe vreme, continutul de vitamina C este suficient de mare, spre deosebire de caise, piersici si fructe de padure, la care degradarea este vizibila pe parcursul catorva ore.

Exista insa si fructele uscate, usor de procurat din supermarket, ambalate in asa fel incat sa pastreze o mare parte din principiile nutritive timp indelungat. De exemplu caisele uscate : sunt delicioase! Cele de la Kluth mi-au facut o impresie buna, avand un ambalaj special conceput pentru a nu prinde miros; pacat ca ambalajul nu este de tip “resealable”, sa poti sa mananci din ele in reprize, prin sigilarea pungii, asa cum sunt fermoarele de la Milka. Curmalele sunt cunoscute pentru romani doar in varianta uscata/confiata; am avut ocazia sa mananc proaspete, sunt destul de diferite, cam diferenta intre ananasul proaspat si cel din conserva.

Din pacate, putini sunt cei care stiu diferenta intre fructele uscate si cele confiate: fructele uscate sunt deshidratate in conditiile specifice industriei alimentare, pastrand o buna parte din proprietatile fructelor intacte. In contrast, fructele confiate sunt obtinute prin impregnarea cu melasa sau solutie de glucoza, pentru a le face mai sapide, mai dulci decat in realitate, in consecinta si mai putin sanatoase…

Sfatul meu este sa alternati fructele proaspete ( proaspete si aromate, dar uneori dificil de procurat sau de transportat, de exemplu la birou sau cand calatoriti) cu cele uscate ( usor de procurat si de transportat, dar cu o savoare mai subtila, mai putin aromata decat a celor proaspete, si cu un continut caloric mai mare, ideale de exemplu dupa aerobic, nu inainte de culcare!).

Am fugit sa ma desfat cu fructele de sezon!