Despre fructe si fructe uscate
Fructele lumii June 9th, 2008Daca mergi in piata Amzei, fructele te imbata cu aromele lor imbietoare. Oricine se gandeste automat ca odata cu venirea verii, o cura de fructe ne poate prinde bine: fructele detoxifiaza, hidrateaza si revigoreaza organismul prin continutul mare de apa, vitamine si antioxidanti.
Problema de fond in cazul fructelor proaspete este insa ca de cele mai multe ori nu le mancam imediat dupa ce le cumparam. Consumate proaspete ele sunt ideale pentru a inlocui gustarile si snackurile intre mese; ce se intampla insa daca nu le consumam proaspete? Sunt ele la fel de bogate in vitamine sau acestea se degradeaza ? Si daca da, cat de repede? Si atunci cand le cumparam, sunt ele suficient de proaspat culese, ori “stropeala” de la taraba ne poate pacali?
La fructele cu coaja, cum ar fi merele, vitaminele se pastreaza intradevar mai mult timp. Chiar si depozitate multe vreme, continutul de vitamina C este suficient de mare, spre deosebire de caise, piersici si fructe de padure, la care degradarea este vizibila pe parcursul catorva ore.
Exista insa si fructele uscate, usor de procurat din supermarket, ambalate in asa fel incat sa pastreze o mare parte din principiile nutritive timp indelungat. De exemplu caisele uscate : sunt delicioase! Cele de la Kluth mi-au facut o impresie buna, avand un ambalaj special conceput pentru a nu prinde miros; pacat ca ambalajul nu este de tip “resealable”, sa poti sa mananci din ele in reprize, prin sigilarea pungii, asa cum sunt fermoarele de la Milka. Curmalele sunt cunoscute pentru romani doar in varianta uscata/confiata; am avut ocazia sa mananc proaspete, sunt destul de diferite, cam diferenta intre ananasul proaspat si cel din conserva.
Din pacate, putini sunt cei care stiu diferenta intre fructele uscate si cele confiate: fructele uscate sunt deshidratate in conditiile specifice industriei alimentare, pastrand o buna parte din proprietatile fructelor intacte. In contrast, fructele confiate sunt obtinute prin impregnarea cu melasa sau solutie de glucoza, pentru a le face mai sapide, mai dulci decat in realitate, in consecinta si mai putin sanatoase…
Sfatul meu este sa alternati fructele proaspete ( proaspete si aromate, dar uneori dificil de procurat sau de transportat, de exemplu la birou sau cand calatoriti) cu cele uscate ( usor de procurat si de transportat, dar cu o savoare mai subtila, mai putin aromata decat a celor proaspete, si cu un continut caloric mai mare, ideale de exemplu dupa aerobic, nu inainte de culcare!).
Am fugit sa ma desfat cu fructele de sezon!
June 10th, 2008 at 9:14 pm
Eu incerc sa evit fructele uscate pentru ca au foarte multe calorii in comparatie cu fructele crude. Te poti pacali usor si sari imediat peste limita de calorii pe care ti-ai propus-o pe zi.
De exemplu, ca tot vorbeai tu de caise, caisele uscate au 241 cal, iar cele proaspete doar 48 cal.
June 11th, 2008 at 8:57 am
Desigur, gabriela, ai perfecta dreptate. Si eu vara prefer fructele proaspete. Caloric vorbind, daca ai compara cu o ciocolata, lucrurile nu mai stau chiar asa; e de preferat un desert de genul asta . Mai mult, cantitatea de nutrimente din 100 g substanta difera datorita continutului de apa. Sa luam de exemplu fibrele continute, aceeasi cantitate de fibre, necesare unei digestii bune o vei gasi intr-o cantitate mult mai mica de fruct uscat. In plus, atentie la diferenta intre fructele uscate si cele confiate, care au adaos de zahar sau melasa in procesul de fabricatie.
June 22nd, 2008 at 7:05 am
auzeam ca fructele in execes pot provoca diabet? este adevarat? incerc sa ma las de produse de origine animala dar am multe indoieli ca poate nu voi reusi sa gasesc suficiente proteine in vegetale si costurile vor fi mult mai ridicate in o astfel de dieta…ce parere aveti?
June 22nd, 2008 at 11:18 am
as mai avea o intrebare…cam la cat se ridica costul pe zi daca tinem o dieta exclusiv vegetariana? eventual si ce fructe si legume se pot consuma pentru a avea aportul necesar, ar fi foarte util un astfel de articol
January 8th, 2009 at 10:35 am
nimic in exces nu este bun pentru organism, fructele au un continut important de zaharuri cu absorbtie rapida, de aceea este bine sa nu consumam o cantitate mare de fructe. Exista persoane care incearca cure de mere, de pepeni…daca aceste cure contin cantitati care depasesc4-5 mere pe zi, sau peste 2 kg de pepene pe zi, personal le consider exagerate.
April 16th, 2009 at 12:14 pm
Eu mananc fructe uscate de la Kluth de multa vreme. Fermoarul e chiar un avantaj daca iti propui sa intinzi consumul pungii pe mai multe zile. Eu am un birou cu cheie si il tin acolo. Intrebare: cat de mare e riscul de rancezire al alunelor din mixul de fructe de exemplu? Daca mananc punga de pe o saptamana pe alta. Multumesc.
April 22nd, 2009 at 10:40 am
Ideal este ca aceasta punga sa fie tinuta in frigider. La orice firma cu staif trebuie sa existe asa ceva. Oricum, rancezirea grasimilor se petrece intr-un interval de timp suficient de mare incat sa nu existe acest risc la o punga consumata in interval de o saptamana.
May 7th, 2009 at 12:48 pm
Buna!
May 7th, 2009 at 12:53 pm
Stie cineva cum se pot usca fructele de coacaz negru, prin ce modalitati?
Daca ma poate ajuta cineva cu informatii: coacazul@yahoo.com