Degustare de ulei de măsline – ghid practic
Mondenitati, Stil de viata April 28th, 2015De fiecare dată când am ocazia particip la degustări. Indiferent că de vorba de vreo băutură alcoolică( vin, bere, whisky, cognac, șampanie sau de oricare ar fi ea) sau că pun pe limbă alte alimente( ciocolată, uleiuri, sare sau trabuc), experiența dobândită în urma degustării mă face oleacă mai cunoscător decât înainte. Cu aceste ocazii deseori auzi păreri extrem de bine documentate de la cunoscători ai domeniului, profesioniști ( sommelierii sunt o categorie aparte) sau pur și simplu păreri personale, diferite ale celor prezenți. Nu întotdeauna degustările au și nota pozitivă așteptată de cei ce participă la ele. Bunăoară, o experiență recentă de la o degustare de whisky m-a convins că aceste evenimente trebuie neapărat executate de o persoană cu suficiente calități de bun prezentator, sprijinite de o cunoaștere temeinică a produselor degustate.
Poate de aceea m-am pregătit sufletește pentru această seară la degustarea de ulei de măsline de la primitoarele noastre gazde: restaurantul Meze în centrul Vechi va aduce laolaltă peste 20 de oameni pasionați de bucate sănătoase,care vor să cunoască mai multe despre aciditatea, culoarea, savoarea și, de ce nu, șidespre alte aplicații neculinare ale acestui adevărat medicament pentru tubul digestiv, inimă și vase de sânge, piele ș.a.
Ce pot să vă dezvălui de pe acum este că aștept întrebări de toate felurile legate de uleiul de măsline, grăsimi vegetale vs. grăsimi animale, ce sunt grăsimile trans etc.
Un degustător profesionist de uleiuri se uită la mai multe lucruri diferite, precum în tabelul de mai jos:
sursa: http://www.oliveoilsource.com/page/olive-oil-tasting-sheets
Mai mult decât atât, putem vorbi despre elemente dezirabile, respectiv elemente nedorite(defecte) la uleiul de măsline:
El poate fi aromat( mirosind a măr, carciofi – anghinare, fructe, migdale, ierburi verzi etc), savoarea sa să fie echilibrată, poate să aibă un iz ușor piperat(condimentat), poate fi dulceag, picant, etc.
Ca elemente nedorite putem distinge:
Sediment – la uleiurile nefiltrate
Gust de ars – în cazul folosirii agenților termici în procesul de producție, gust de pământ, gust metalic, gust de fân, gust fermentat, gust de vin sau oțet etc. Gustul rînced, în mod surprinzător, este apreciat de multi necunoscători, ei neștiind cum trebuie să aiba gustul și aroma un ulei de calitate.
Vă aștept comentariile legate de uleiurile de măsline încercate de voi.
Recent Comments