Iarna mancam mai mult, nu incape indoiala. Poate ca nu ti-ai dat seama de ce ai mancat toate bomboanele din pomul de Craciun inainte sa se imparta cadourile in familie, dar nu esti cu nimic “vinovat”. In mod natural, majoritatea mamiferelor fac acest lucru cand se apropie iarna in incercarea fireasca de a rezista frigului. Intocmai ca un harciog sau un urs brun, si oamenii mananca mai mult. Exista o asa numita “programare” in acest sens in creierul uman ( mai exact in hipotalamus, o formatiune nervoasa responsabila printre altele de senzatia de foame, satietate, sete, raspuns afectiv etc).


Acest motiv este suficient pentru ca in anotimpul rece sa avem aceste pofte aparent inexplicabile pentru ceva “dulce” ( am pus un exemplu mai sus cu mere la cuptor, nu foarte hipocalorice). Nevoia organismului de a forma rezerve de hrana ( cu depunere de grasimi si formare de glicogen hepatic si muscular in exces) este tradusa la nivel senzorial prin aceste pofte. Dar in fapt, organismul “se teme” de frig, si acesta este motivul adevarat pentru care el cere hrana suplimentara.

In terminologia anglo saxona, termenul de “binge eating” e bine cunoscut, fiind deseori legat de anorexia nervoasa, o tulburare de granita psihiatrica si  alimentara din ce in ce mai frecventa, tributara in mod traditional femeilor, care implica o imagine proprie perturbata asupra propriului corp insotita de limitari alimentare drastice auto impuse. Dar aceste pofte ( “binge”) apar bine merci si la barbati, si la femei in anotimpul rece, si fara sa avem caz real de anorexie, lucru care duce la crestere in greutate,cu modificari uneori semnificative ale starii generale de sanatate. Ce e de facut?

Din fericire, acelasi motiv care ne face sa mancam in exces ( si anume frigul), poate fi cu usurinta combatut si pacalit cu un banal ceai cald sau orice bautura calda, sau un dus/ o  baie fierbinte, una din metode fiind nu doar bine-venita iarna, dar si usor de aplicat,  indiferent ca esti la munte pe partie, in masina sau acasa.  Cheia succesului consta in cunoasterea fenomenului de “binge” si a cauzelor acestuia.

Personal prefer vinul fiert, cu scortisoara si un strop de suc de portocale, dar si un jacuzzi cu vedere la partie suna extrem de imbietor.

Nu uitati ca iarna suntem nevoiti de vreme sa stam mai mult in casa, sa dormim mai mult, iar asta se traduce simplu: facem mai putina miscare, uneori sub minimul necesar pentru a avea un metabolism energetic echilibrat. Un abonament la sala de fitness sau inot poate fi un inlocuitor de succes pentru sporturile de iarna, cu adevarat placute si spectaculoase, dar mai solicitante din punct de vedere fizic si care nu sunt la indemana toturor.