Cand ne apucam de un program de fitness, sau orice dieta, involuntar vom modifica arderile din organism. Metabolismul este format din totalitatea proceselor de ardere din organism, si el depinde in mare masura de ceea ce mancam, dar si de activitatile zilnice. De multe ori auzim cunoscuti in jurul nostru spunand :” am metabolism lenes” sau” sunt predispusa la ingrasare”. Sunt ele adevarate? Exista persoane care, oricat de putin ar manca, sa aiba castig ponderal?

Sa facem o scurta trecere in revista a principiilor care guverneaza procesele metabolice, iar digestia nu poate lipsi din acest subiect. Odata cu ingestia alimentelor( imediat dupa ce mancam), in corpul nostru incepe un complex proces de digestie, adica transformare a alimentelor in substante simple, pentru a putea fi folosite in procesele metabolice. Mai exact, o parte din ceea ce mancam va fi folosita pentru a obtine energie prin arderi, iar excesul va fi convertit in grasime de depozit. Un metabolism intens va avea mai multe arderi si o conversie mai mica de grasime, iar un metabolism lenes invers, se vor depune mai multe grasimi si arderile vor fi mai reduse.

Obiectivul unui program de slabire urmareste cresterea metabolismului. De ce? Pai in primul rand vom scapa de grasimile nedorite, inestetice . In acelasi timp se vor intensifica arderile in organism. Atunci vorbim de o rata mai mare a metabolismului.

Factorii care influenteaza rata metabolismului pot fi modificati pentru a obtine rezultate bune. Dar nu toti! iata o lista a lor:

  • mostenirea genetica( nu se poate modifica)
  • varsta( nu se poate modifica) – rata metabolismului scade cu 2-3% pentru fiecare 10 ani din viata !
  • raportul grasime/ masa musculara ( se poate modifica) Celula musculara este de 8-10 ori mai activa metabolic decat celula adipoasa; cu cat avem mai mare masa musculara, cu atat rata metabolismului va fi mai mare
  • starea de sanatate (in febra fiecare grad in plus creste cu 13-15 % rata metabolismului)
  • cat de des mancam ( daca pauza dintre mese este de peste 3 ore metabolismul scade progresiv) – efectul termic al alimentelor
  • Nivelul de activitate ( muca depusa, efort fizic, exercitii) – poate fi usor modificat, si se recomanda in mai toate programele de slabire.

Un program complex trebuie sa tina cont de cat mai multi din factorii modificabili pentru a creste metabolismul. Exista insa si efecte nedorite, mai ales in cazul programelor de slabire la intamplare: infometare, scadere a masei musculare, deshidratare, catabolism proteic masiv( in dietele extrem de restrictive), dezechilibru electrolitic -pierderea de minerale si saruri.

In orice program, verificati urmatorii pasi obligatorii:

1. Mancati mese mici si dese, echilibrate in continutul alimentelor, micul dejun este obligatoriu

2. Faceti exercitii fizice: aerobic pentru a creste ventiltia pulmonara si exercitii pentru masa musculara ( cu greutati moderate, sau sporturi complexe :ciclism, inot etc)

3. Evitati mesele grele si alimentele cu risc( zaharuri simple in exces, bauturi carbogazoase, graimi saturate, mancaruri “grele” : tocaturi, prajeli

4 . Reduceti consumul de alcool si evitati medicamentele “de slabire”, cu efect inconstant asupra arderilor. Ceaiurile diuretice prezinta un pericol aparte, folosirea lor crescand riscul deshidratarii

5. Consumati cat mai multe lichide( minim 2 litri/ zi) Un metabolism crescut va avea produsi de excretie toxici la nivel renal si la nivelul pielii. De asemenea transpiratiile abundente din timpul exercitiilor vor saraci organismul de saruri si apa.