Ce ma face cel mai mult sa ma gandesc la Italia, dincolo de pizza, paste si vinuri alese cred ca e acel stil informal din trattoria, cu chelneri imbracati cu gust, glumeti si serviabili, unde clientii sunt galagiosi fara sa te deranjeze si atmosfera e vie. Femeile sunt apetisante, barbatii fumeaza relaxati trabuc, iar copiii se bat pe acea parte din meniu numita” Dolci”.

Daca totusi nu vedeti in jur asa ceva cand mergeti la o trattorie, poate ca nu mergeti unde trebuie! Si cand spun ca viata e traita la maxim in acest loc al placerilor, ma refer cu siguranta si la meniul cu accente mediteraneene, plin de mancaruri grozave si deserturi delicioase.

Problema mare a acestor bucate este evident numarul de calorii. Ce faci daca totusi esti intr-o perioada de dieta si mergi al un asemenea restaurant? Iata ce ar trebui sa comanzi ca sa te asiguri ca esti tratat imparateste si nu exagerezi, in acelasi timp, cu caloriile:

1. “Antipasti fredi/ caldi”:

Caprese, involtini fara carne ( cu vinete, rosii, rucola), prosciutto con melone, majoritatea salatelor, bruschete pomodoro, crostini cu peste

2. Supe de legume, rosii, creme de brocoli, ciuperci( fara smantana)

3. Fel principal

Peste: Dorada, pastrav, peste spada – la gratar

orice pizza care contine rosii, peste(anchois), masline, capere, fructe de mare, andive

exemple: quattro stagioni, vegetariana, tono, frutti di mare

Paste cu rosii si busuioc, filete de peste sau pui cu legume

Risotto cu ciuperci, legume, fructe de mare

Gratar de pui/ vita cu ros rosu, piper verde etc( fara sos alb, fara smantana, fara sos de branza)

4.Dolci – sincer, aici copiii au prioritate. Majoritatea ducliurilor italienesti ( tiramisu, gelato, clatitele) au multe calorii provenite din zaharuri cu absorbtie rapida. Va recomand fructele proaspete!