Ce mancam azi? Restaurantul romanesc
Nesortate May 5th, 2009Bun, te-ai hotarat sa iti aduci aminte de bucatele traditionale, fie ca le-ai mancat la tara, fie in vreun concediu, fie intr-un teambuilding in varful muntelui: bulz, sarmale, ciolan cu fasole, scordolea, sangerete pe gratar sau bograci. Oricum am da-o, bucataria romaneasca inca ne atrage, e un magnet caloric greu de refuzat.
Dar, indiferent ca suntem in buricul orasului la un restaurant romanesc cu staif sau intr-o pensiune cocheta cu panorama la partia de schi, riscul sa mancam ce nu trebuie este mare. Majoritatea bucatelor romanesti contin prajeli, rantasuri si grasimi, nu tocmai portivite unei vieti sanatoase din punct de vedere nutritional.
Ce putem asadar sa alegem din meniul variat, ca sa nu gresim foarte rau?
Iata o lista de feluri de mancare recomandate celor ce nu doresc exces alimentar nejustificat ( fac o paranteza pentru cei ce au o viata sportiva pe munte, fie ca vorbim de schi, alpinism, trekking sau circuit off road cu mountain bike, ATV, jeep sau motocicleta cross, carora le recomandam o masa bogata in calorii, din tochitura cu mamaliguta, mix grill sau alte bunatati):
1.Ciorbe:
Ciorba de legume, de peste ( pentru amatorii de partide de pescuit si nu numai), crema de legume sau de rosii
2. Antreuri:
Mamaliguta cu branza si smantana ( clasic, MBS pentru cunoscatori), gustarea gradinarului, rosii umplute, masline, rosii cu telemea, ardei gras umplut cu pasta de branza , salata de vinete, zacusca, fasole batuta, salata de ardei copt
3. Salate
Salata de vinete, salata de vara, salata de cruditati fara maioneza,salata Cezar, salata greceasca
4. Fel principal
Legume la gratar cu piept de pui sau muschi file de porc
Tocanita de pui, tocanita de vita(carne slaba),
Pui picant cu rosii, tigaie picanta de pui
Frigarui de pui
Sarmale de post in vita cu iaurt sau ardei umpluti de post
Pastrav la gratar cu orez sau legume
Saramura de crap cu mamaliguta
Pastai cu vitel
Tocanita de praz si masline
Limba cu masline
Ciuperci inabusite ( fara cascaval)
Mancare de mazare sau fasole cu vita
5. Desert
Fructe, inghetata de fructe, salata de fructe
O atentie mai mare trebuie data cantitatilor de carne, ideal ar fi ca in ziua in care aveti un pranz bogat in carne sa aveti o cina usoara, daca se poate fara carne. Daca stiti ca mergeti seara la un restaurant romanesc ( la o “halita”, incercati sa luati un pranz mai usor, cunoscand ce veti face la acea masa cu colegii, prietenii sau partenerii de afaceri.
Mancati cat aveti nevoie; nu gustati de la vecinul” sa vedeti cum este”, va veti pacali singuri in acest fel.
Evitati mancarurile grase, sosurile cu branza sau cascaval topit, ciorba de burta, micii si coastele, ciolanul de porc sau pomana porcului, tochiturile si organele, ciorbele drese cu smantana din belsug sau papanasii si clatitele.
De asemenea, nu stropiti o masa mai bogata cu bere(beri) sau bauturi carbogazoase dulci, whisky cola sau cocktailuri cu siropuri si zahar. E de preferat un pahar de vin sec sau sampanie si apa.
December 24th, 2009 at 9:33 pm
Unul din cele mai bune siteuri pentru romanii din UK si nu numai!
July 10th, 2010 at 10:09 am
Bune sfaturi. Multumesc