Stim cu totii ca in dieta noastra zilnica e bine sa existe produse lactate. Laptele si derivatele din lapte ne ajuta sa avem un sistem osos puternic si sanatos prin aportul de Calciu, ne furnizeaza de asemenea energie prin aportul de grasimi usor de digerat si contribuie la buna functionare a muschilor si a altor organe prin aportul de proteine de buna calitate. Ca sa facem o alegere buna intre atatea sortimente de branzeturi trebuie insa sa tinem cont ca unele branzeturi ( bune la gust) precum  feluritele varietati de cascaval, branza framantata sau telemeaua maturata contin o cantitate nedorit de mare de grasimi animale, precum si colesterol. Si nu toata lumea adora branza proaspata de vaci, degresata si foarte sanatoasa pentru inima, nu?

De aceea e bine sa  recurgem la un mic truc, care ne va incanta simtul gustativ cel putin in egala masura. In loc de varietatile descrise mai sus alegeti cas proaspat, bocconcino, mozzarella sau feta cu continut redus de sare, peste care puteti pune un ulei vegetal aromat (de exemplu ulei de masline extravirgin) si oregano cu cateva minute inainte de a o consuma. Dupa gust puteti sa puneti alaturi struguri, stafide, caise cnfiate, masline kalamata sau prosciutto crudo. E un experiment gustativ absolut incantator, mai ales daca sunteti creativi si inlocuiti uleiul de masline cu cel de nuci sau de palmier, iar oregano cu busuioc sau nucsoara, cimbru, maghiran, sumac…. In felul acesta reduceti si cantitatea de grasimi animale si colesterol. Va urez pofta buna la acest nou platou de branzeturi mai sanatos si mai aratos.