Daca bem cafea peste o ceasca pe zi, putem fi in pericol. Studiile arata ca efectul aterogen al cafelei este dat de homocisteina, si se manifesta cu predilectie la persoanele care consuma cafea fiarta, preparata turceste ( nu neaparat la “nisip”, cum gaseai pe vremuri pe la cofetariile din centru), fata de cei ce beau cafea la filtru. Insa de cele mai multe ori cafeaua este asociata cu fumatul, consumul de alcool si alimentatia nerationala, cu produse bogate in zahar si grasimi. Acesti factori coexista cu consumul de cafea si cresc la randul lor riscul de boli vasculare.

Totusi, undele studii arata efecte benefice in memoria de scurta durata, atentie si capacitatea de concentrare, protectie in astm, maladie alzheimer, diabet zaharat de tip 2 si boli cardiace. Dar, un consum de 4 cesti pe zi creste riscul de infarct cu peste 80%, conform unui studiu recent! Cafeaua la filtru pare sa fie preferata mea, prin continutul mai redus de uleiuri volatile, implicate in aterogenitate.

Excesul de cafea poate duce la intoxicatie cu cofeina, manifestata prin: tremur, oboseala musculara, stare de agitatie, stare generala proasta, palpitatii, puls marit, extremitati palide si reci. Asadar, nu exagerati cu consumul cafelelor, chiardaca va mariti numarul de prieteni si aflati toate barfele zilei. Sa nu uitam insa ca se atribuie cafelei proprietati antioxidante si beneficii legate de reglarea tranzitului intestinal; in anumite cazuri excesul de cafea a fost asociat cu constipatia.