Terapia cu Byetta este noua speranta in lupta cu diabetul zaharat. Studiat in mod extensiv pentru diabetul zaharat de tip 2, acest medicament, lansat oficial acum 3 ani in lume, a fost recent aprobat in Romania.

Desi in general pacientii cu diabet se tem de terapia injectabila, considerata stagiul final al bolii lor,acest tip de tratament, fundamental diferit prin mecanismul de actiune, promite nu doar realizarea unui echilibru glicemic bun, comparabil cu al terapiei conventionale cu insulina, ci mai ales o scadere importanta in greutate, extrem de utila in diabetul zaharat tip 2, in care majoritatea covarsitoare a subiectilor sunt supraponderali sau obezi, cu riscuri suplimentare bolii de fond. Practic nu e nici o exagerare daca spunem ca sindromul metabolic si nu diabetul este ceea ce vede nutritionistul sau medicul diabetolog la usa cabinetului.

Byetta actioneaza prin mai multe mecanisme pentru a scadea glicemia. Eficient in doza relativ mica, prin administrare de 2 ori pe zi, acest medicament este studiat in prezent si in varianta depo, cu administrare indelungata. Fata de cresterea ponderala data de tratamentul cu insulina, Byetta este preferat de pacienti, care scad in greutate in medie 3-4 kg in cateva luni de terapie; desigur, acest raspuns este individual, pentru fiecare pacient exista variatii. Actiunea medicamentului, descoperit in saliva unei soparle, are efecte asupra celulei pancreatice, care mai are la multi pacienti cu diabet zaharat tip 2 capacitatea de a secreta insulina.

t o scadere in greutate, spre deosebire de tratamentul cu insulina, care duce, dimpotriva, la o crestere ponderala.

Byetta are aceleasi mecanisme de actiune ca si hormonul uman GLP-1, care creste secretia de insulina dependenta de glucoza, restabileste prima faza a insulinosecretiei, scade secretia de glucagon, reduce productia hepatica de glucoza, incetineste evacuarea continutului gastric si reduce aportul alimentar.

Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, iar la nivel mondial boala afecteaza aproximativ 250 de milioane de oameni, conform statisticilor mondiale. Peste 90% dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip 2, o afectiune determinata de incapacitatea insulinei de a actiona corect.

Sa speram ca asemenea medicamente noi vor imbunatati viata pacientilor cu diabet zaharat. In prezent aproximativ 1 milion de pacienti folosesc Byetta, fie ca terapie de initiere, fie adaugata la terapia orala antidiabetica existenta.

Mai multe detalii despre acest produs pe www.byetta.com

Mai multe detalii despre diabetul zaharat tip 2.