Astavara mi-am cumparat o bicicleta trek. Nepriceput fiind, am apelat la un cunoscator, moncher Chaser. El le stie in detaliu toate caracteristicile, mai merge la un “down hill” prin paduri si cunoaste trucurile biciclistului experimentat, atat in capitala, cat si in afara ei. Zis si facut, am tocmit-o si .. sus pe ea. Prima zi a fost de vis, a doua iad. Va imaginati… saua tare, eu neobisnuit cu saua… 1-0 saua vs eu. Dupa vreo cateva zile am decis sa merg cu nebunii prin Herastrau, sa imi arate traseele maestrilor. Cum eu nu stapaneam prea bine dracovenia, au mers si ei mai soft. Experienta a fost super, si eram foarte hotarat sa o repet, daca nu mi-ar fi furat indienii bicicleta din holul blocului. Nu mi-a parut rau dupa bani, dar i-as fi strans de gat pe aceia care fac pagube in avutul privat. Avutul meu privat, sa ne intelegem. Asa ca mi s-a intrerupt elanul sportiv, si e pacat, ca un “down hill” arde ceva calorii, iar uphill si mai si. Caci despre asta vreau sa va povestesc in continuare, despre prima iesire cu bicicleta cea noua:) pe strasse in Bucale, cu patanii firesti.

Cum am iesit, am intrat intr-un trafic zgomotos si fantezist, vorba cantecului. De-abia la unirea m-am putut bucura de benzile de bicicleta, ca pe calea victoriei a fost crunt. bucuria a fost insa de scurta durata, pentru ca firele ce alimentau vestitul brad din Piata Unirii treceau peste traseele de role si bicicleta fara nici o mila si fara nici o rampa. Deh, primaria…

Ajuns pe splai, trotuarul larg mi-a permis sa merg mai tare, eu fiind aproape singur. Am dat goana cu voiosie, cu ochii in 4 dupa cateii divei Briggitte B, scapati de eutanasiere intre masinile grabite de pe bulevard. Aici s-au ars multe calorii, pentru ca efortul este viguros. Va sugerez insa  sa va incalziti bine articulatia genunchiului, intens solicitata. Nu numai ca faci miscare si esti mai in forma, dar efortul moderat, aerob, este un excelent stimulant pentru muschi in ceea ce priveste scaderea rezistentei la insulina. De aceea este recomandat tuturor persoanelor cu sindrom metabolic si diabet zaharat sa faca miscare moderata cat mai regulat…

Curand ma indreptam catre nerva traian, sa colectez un alt impatimit al bicicletei . Numai ca, surpriza, bicicleta lui avea cauciucurile atat dedesumflate, ca era imposibil sa mearga. Nu a trecut mult si am reusit sa imi desumflu si eu unul din cauciucurile mele, tot jucandu-ma cu pompa. Asa ca am purces la a merge pe langa ele pana la Agip. Nu va faceti griji ca nu a fost in van; mersul pe jos tonifiaza muschii si creste pofta de efort aerob, pri urmare este foarte recomandat, desigur complementar unui sport mai solicitant sau mersului la sala de aparate. Desi consumul de calorii este relativ mic, chiar si o jmatate de ora duminica e un inceput, nu?

Cu presiunea in cauciucuri rezolvata si o gura de ciocolata fiecare, pentru enregie rapida, am purces apoi la kilometri impreuna, pana la lasarea intunericului. E pacat ca oamenii nu au cultul mentinerii conditiei fizice, ca in alte tari. Daca iei statisticile bolii coronariene si compari Amsterdam cu Bucuresti, biciclistii castiga in fata loganistilor convinsi. pacat pe de o parte, pe de alta parte capitala noastra este atat de poluata , ca parca nici nu-ti vine sa faci miscare. In Bucale s-au taiat 1.000.000 de arbori de la revolutie pentru case, parcari, strazi, supermarket si vile  … si nu am gresit vreun 0.

Spre norocul meu, bicicleta nu incape in lift, asa ca am bagat bonus 5 etaje cu bicla in cap. A fost o duminica reusita!