Mie mi-ar fi placut sa traiesc in anii 70. Serios, cred ca multe lucruri care azi par prafuite erau tare faine pe atunci.Masinile se faceau din tabla, nu din plastic, muzica se canta la chitara, si nu la computer, schiuri erau inca de lemn, ca in Groenlanda pe vremea mustaciosului nebun si tot asa. Ah, am zis schiuri? Pai din alea vechi nu mi-ar fi placut totusi. Dar eu nu stiu ce spun, ca nu m-am obosit vreodata sa le incerc pe cele din lemn.

La schiat chiar e bine sa fii in rand cu lumea, adicatelea cu tehnologia. Ok, tehnologie/ partie… e clar ca omul nu castiga! Pentru ca…

Cine crede ca e inaintea tehnologiei sau macar in rand cu ea nu stie ce zice. Ceea ce va doresc si dumneavoastra, mai ales daca vorbim de unelte de filmat pe partie.

Desi lucrez cu GoPro de cativa ani pentru a documenta diverse nazdravanii, recunosc cinstit ca nu mi-am pus mintea cu ea atat de tare incat sa filmez coborarile pe schi sau placa, sau…pe bicischiplaca. Dar despre asta v-am povestit deja, ia mai bine sa va spun ce poteti face totusi daca nu posedati o camera video de actiune prinsa bine pe cap. Pentru ca din experienta va zic, daca ai de gand sa te filmezi cu ceva (orice) cand faci sport te poti lovi destul de serios chiar cu echipamentul de filmat. Am bifat ultima data asta in 2012 in Balcaniada, cand am luat o mare gura de … camera video Go Pro in timp de plonjam in apa la Tyulenovo, sarind de pe o stanca. Atunci am tras o morala cu gust dulce in gura, darsi mai multe accidente stupide se pot intampla pe partie, cand la o cazatura involuntara te poti accidenta cu telefonul la nivelul soldului sau cu camera video, daca este montata pe piept.

Asa ca am zis, odata cu toata gasca de bloggeri plecata din Arena Platos la Predeal, sa vad cum e sa iti faci un film cu propria ta coborare doar utilizand un telefon cu Android. Multumita aplicatiei Irewind de la Orange, am realizat acest lucru, e drept cu un pic de bataie de cap, chiar saptamana trecuta. Dar inainte sa va arat ce a iesit, trebuie sa va povestesc ca inca se schiaza la Arena Platos si chiar si la Poiana Bv, si daca nu v-ati luat bursa/ salariul/ spaga de la guvern pana acum, poate ca e bine sa bagati un ochi la cateva magazine de profil, ca reducerile sunt mari pe vremea asta.

Eu m-am hotarat sa achizitionez pentru iarna care vine asa ceva:
Dracia se cheama snowscoot si are un pret prohibitiv pe la dughenele de schi de la noi, dar o poti lua de pe situri din US la preturi mult mai rezonabile.

Din pacate la Predeal nu am mai avut-o cu mine, dar m-am multumit sa fac o coborare cu schiuri normale. Cu ajutorul aplicatiei Irewind de la Orange, disponibila gratuit, la Predeal iti poti descarca filmuletul la cateva minute dupa coborare.

Sistemul e simplu: intri pe market, iti instalezi aplicatia la tine in telefon, deschizi GPS ul si aplicatia sus, la plecare si… cam atat.

Aplicatia arata asa:

Iata ce a iesit la mine:

M-am uitat si eu sa imi dau seama cum merge camera dupa tine; de fapt sunt mai multe echipamente care iti “citesc” prezenta pe partie si compileaza automat filmul pentru tine. Nu trebuie sa ai datele activate, poti descarca si acasa filmul, daca nu te roade asa curiozitatea. Auzisem de sistem in Austria, unde este contra costș m-am jucat asadar cu el si pot sa spun ca are un avantaj pentru cei comozi: filmul este gata lipit din bucati pentru tine, nu trebuie sa editezi (teoretic). Faina treaba, poate o vedem si pe alte partii in viitor.

Asa ca daca nu aveti altceva de facut in weekend (cica e cu motociclete si serpi, ca o sa fie vreme buna si mult soare) mai dati o fuga la munte, asa de pofta.

#schiem – tabăra de schi pentru bloggeri – este un eveniment organizat de Arena Platoș cu susținerea Orange. Parteneri: Hohe Rinne, Happy Tour și Buonavista