Cu siguranță vrei să te trezească mirosul de levănțică din camera micuță. Cu sobă de teracotă si mobilier săsesc pictat manual, atmosfera tradițională tipic ardelenească te poate cuceri cu ușurință. Am hoinarit iarăși alaturi de echipa Goodyear (filiala de Mureș) si Țiriac Auto un sfârșit de săptămănă …pe coclauri. Asa că vineri am dat o fugă în cetate, la Sighișoara, să ne amestecăm cu turiștii puțini la număr, admirand la ceas de seară Turnul cu Ceas, Scara Acoperita sau Turnul Cositorarilor. Povestile despre breslele urbei ne-au prins deasupra Sighișoarei la un desert genial la vila Franca, cu ochii la luminile cetății.

Drumul de Sighi a ramas la fel de frumos ca in ultimii 10 ani, in special pentru că trece prin Saschiz, o localitate pazită bine de o micuță cetate medievală ce strajuiește o adunătură de case săsești, in parte părăsite, de care personal sunt foarte atașat. Cu o gazdă primitoare și o priveliște la ruinele de pe deal chiar din curtea Hanului Cetății, să tot stai cu englezul Jim si fetele hangiței Lidia la povești despre miere, sirop de soc sau dulceață de ardei iuți de care pune pe păine dimineața chiar Prințul Charles. Dar gandul nostru era destul de limpede – sâmbăta este rezervată drumurilor prăfuite ce caută ziduri vechi, coloane de bazalt sau priveliști pitorești. Așa că am purces la drum de dimineață, cu ochii la acvila țipătoare mică, o specie des intalnită in zonă, care preferă locurile puțin populate de oameni.

Am zăbovit putin la cetatea Rupea, frumos restaurată în ultimii ani. Chiar când am ajuns acolo ne-a tăiat calea o gheonoaie, moment in care Bogdan a zbughit-o după ea, montând in fugă un alt obiectiv la aparatul foto. Nu a reusit sa o prinda și pe aparat, așa că ne-am consolat cu zidurile frumoase, ce amintesc de luptele date prin crenelurile vechi.

De acolo ne-am indreptat către coloanele de bazalt de la Racoș, admirand de sus corul asurzitor al broastelor. Soarele a scos la plajă si alți locuitori, precum masculii de gușter. Drumul a încercat să ne joace feste cu porțiunile de noroi din pădure, dar cu EfficientGrip SUV de la Goodyear nu poți să rămâi blocat cu una, cu două. Cu un popas scurt la pozat de păsări, ne-am indreptat apoi către cheile Vârghișului, pe un traseu străjuit de varnițe și stâni. Aceste locuri mai puțin cunoscute au o floră tipică si conțin numeroase peșteri.

O seară de chitari si alte povesti ne-a pregatit Lidia, explicandu-ne cum se foloseau uneltele vechi din curtea hanului. Ne-am bucurat ca inca mai exista oameni pasionati de traditiile zonei, in viitor urmand sa devina functional un atelier de olărit. Tot in zonă se mai pot vizita: muzeul pălăriilor de paie, o aparitie inedită, dar și case ale bătrânelor care încă folosesc războaie de țesut tradiționale.

Cu siguranță se pot face multe alte trasee interesante in județ, de aceea vă recomand să nu stați doar un weekend ca noi. Cel mai bine e să puneți deoparte o săptămână cinstită, nu veți regreta timpul petrecut intre cetăți.

Foto Doru Panaitescu si Catalin Georgescu