Ieri participam la o discutie cu o prietena buna; ea sustinea cu tarie ca daca vrei sa dai jos ceva kilograme, in mod obligatoriu nu trebuie sa bei multa apa, pentru ca te ingrasi :). Argumentul ei? asa i-a spus profa de coregrafie cand era in gimnaziu :)). Trecand peste hilarul discutiei, multe persoane care incep o dieta omit sa consume lichide ( spun in mod intentionat lichide, si nu apa). Prejudecata e simpla: in primul rand pana la momentul ZERO, acele lichide poate contineau o groaza de zahar… .

Mai mult decat atat, organismul pierde apa in momentul in care incepem o dieta. Acest lucru in loc sa ingrijoreze debutantul, il fericeste in momentul in care verifica pe cantar cum progreseaza. In realitate, hidratarea,  in cazul oricarei diete, de care ar fi ea, este extrem de importanta in procesul de eliminare a toxinelor rezultate in urma proceselor metabolice, accelerate in slabire, respectiv in functionarea in parametri normali a enzimelor responsabile cu digestia, absorbtia si utilizarea principiilor alimentare simple ca substrat(NA: principiile alimentare sunt: aminoacizii, acizii grasi si colesterolul, zaharurile simple, vitaminele, sarurile) . Nu e de mirare asadar ca apa e considerata al 6 lea principiu alimentar esential.

Ce lichide sa consumam cand tinem o dieta? De principiu orice lichid permis de ideta respectiva, cu conditia sa nu contina zahar. Exemple: Apa plata, ceai sau cafea indulcita nu cu zahar, ci cu indulcitori, vin, bere, lapte( de preferinta degresat), limonade. O dizertatie zic eu interesanta despre alcool si dieta am facut aici.

Fructele si legumele, ciorbele si supele sunt o sursa importanta de apa. Cu atat mai mult sunt mai indicate intr-o dieta, ele avand si un continut redus de calorii.