Am avut un weekend mai greu, asa ca va voi povesti despre fratele meu alcoolul, cum spunea un ilustru profesor de chimie din scoala de fiecare data cand ii scria formula pe tabla….:)

In cadrul unui stil de viata sanatos si echilibrat alcoolul joaca un rol marginal. Desi aportul lui caloric e important, procesul de metabolizare al alcoolului etilic( continut in bauturile spirtoase si nespirtoase precum vinul, berea, tuica, palinka, whisky , vodka, rom, cognac etc) consuma o cantitate similara de calorii pana la eliminarea din organism. In mod normal, la persoanele mai tinere, fara tulburari hepatice sau ale tractului digestiv, se permite dar nu se recomanda un consum zilnic de alcool, limitat la 1-2 pahare de vin SAU o halba de bere (500 ml) SAU 50 ml de tarie (vodka, whisky etc). Eu recomand mai degraba vinul rosu, bogat in polifenoli si anti oxidanti naturali, precum si in resveratrol, un compus banuit de efecte benefice asupra cordului si vaselor de sange; se crede ca “paradoxul francez” este opera acestui compus ce se gaseste in coaja strugurilor rosii si in vin; in sudul Frantei incidenta bolii coronariene este mai scazuta desi consumul de grasimi este mai mare. De asemenea, consumul moderat de alcool( mai ales din vinul rosu) scade tensiunea arteriala, scade fractia LDL colesterol( colesterolul “rau”) si creste HDL colesterolul (cel”bun”), are efecte benefice asupra factorilor de coagulare etc.

Mai multe despre colesterol citeste aici.

Pentru 100 de ml de bauturi alcoolice se vor considera urmatoarele valori :

  • vin rosu 75 kcalorii
  • vin alb 70 kcalorii
  • bere 175 kcalorii
  • tarii 100 kcalorii
  • gin tonic 150 kcalorii – ( pentru un pahar cu 50 ml gin si 150 ml tonic)

Desi un pahar de vin contine mai multe calorii decat acelasi pahar cu coca cola sau suc de mere, alcoolul este folosit ca resursa energetica pentru metabolism, deci efectul final va fi mai redus,dar asta nu inseamna ca trebuie sa abuzam. Consumul excesiv de alcool nu numai ca dauneaza grav fumatului si cafelelor, care vor creste si ele…. Din pacate , un efect nedorit il constituie cresterea trigliceridelor si a unor fractiuni ale HDL colesterolului. Cumpatarea in alcool poate astfel nu numai sa reduca din consecintele nefaste, dar chiar sa ajute metabolismul grasimilor.

Cateva sfaturi utile pentru a diminua efectele nedorite ale consumului bauturilor alcoolice aici.