Diabetul zaharat de tip 2 este caracterizat prin cresterea rezistentei la insulina concomitent cu un defect relativ al secretiei de insulina( initial hipersecretie de insulina, ulterior scaderea cantitatii de insulina produse de pancreas). Aceste 2 mecanisme duc la cresterea glicemiei.

Printre factorii de risc se enumera: obezitatea( 55% din pacienti) , istoria familiala si varsta( mai frecvent dupa 35 de ani).

Debutul este lent si insidios, depistarea se face accidental, in urma unor analize intamplatoare sau screening. Caracteristica in fazele initiale este cresterea glicemiei postprandiale( glicemia masurata la 2 ore dupa masa).

De aceea este recomandata determinarea periodica a glicemiei( cel putin o data pe an).

Semne si simptome:

– poliurie ( cantitati crescute de urina)

– polidipsie ( senzatie de sete exagerata)

– tulburari de vedere

– infectii frecvente

– vindecarea lenta a ranilor

– furnicaturi ale membrelor, amorteli

Semnele si simptomele apar in timp, prezinta o mare inconsistenta de la o persoana la alta si pot trece luni sau chiar ani pana la diagnosticare.