Astăzi mănânc rodie. Serios, costă cât strugurii de masă! Şi rodia e un fruct pe care ori îl iubeşti, ori îl urăşti! Mi-aduc aminte când am mâncat prima data rodie că m-am amuzat copios de mine însumi. Pentru că înainte să o mănânc m-am chinuit să imi dau seama întâi cum se mănâncă . Imi povestea cineva zilele trecute ca el mănâncă fructul de kiwi cu tot cu coajă! Ei bine, nu încercaţi la rodie 🙂 ! Deşi mi-a trecut prin cap şi metoda aceasta pe atunci, până la urmă am desfăcut-o şi m-am delectat cu bobiţele rosii şi zemoase, cu gust dulce acrişor ( mai bun decât vestitul gust chinezesc dulce acrişor, de iţi ia gura foc de la el, 🙂 )

Printre minunile promise de acest fruct se numără bogăţia în vitamina C, Potasiu, conţinutul mare de acid folic, folaţi şi alte substante responsabile pentru lupta antitumorală şi protecţia cardiovasculară. Aportul de calorii este insignifiant, de asemenea valoarea nutritivă nu e prea ridicată.

Este interesantă de asemenea disputa stiinţifică între măr şi rodie. Rodia este un fruct străvechi, cunoscut de pe vremea fenicienilor şi există chiar şi în Coran câteva referiri la acest fruct. Şi grecii antici fac multe referiri în mitologia lor la acest fruct. Unii cercetători chiar susţin că mărul discordiei era de fapt… o rodie!

Este bine să ştiti că rodia pătează hainele! Sucul de rodie se foloseste cu succes în industria coloranţilor. Sunt studiate şi proprietăţile medicale ale extractului de rodie in oncologie, diabet şi boli cardiovasculare.

Există în comerţ sucuri gata preparate cu gust de rodie, eu însa vă recomand să mâncaţi fructul ca atare sau să vă faceţi singurei sucul. Rodiile se pot păstra în frigider 3-4 săptămâni. Nu consumaţi fructele prea crude, ele pot fi toxice.