Medicatia de electie in diabetul zaharat este insulina. Indiferent de ce tip de insulina alegem, acest preparat salveaza viata pacientilor inca din 1923, de la descoperirea ei in paralel in SUA si Romania ! Inca de atunci viata pacientilor avea sa se schimbe radical, in ciuda faptului ca se folosea un extract de pancreas de origine animala. Abia in anii ’80 a fost lansat primul preparat de insulina umana, obtinuta prin recombinare genetica.

La persoanele care dezvolta diabet zaharat de tip 1, lucrurile sunt foarte clare si nu exista alternativa: insulinoterapia trebuie inceputa imediat. De obicei la aparitia simptomelor, deficitul de insulina este suficient de mare incat sa trebuiasca suplinirea functiei secretorii cu insulina exogena( administrare subcutanata).

Pana recent, diabetul zaharat de tip 2 insa era privit in evolutie, iar terapia traversa obligatoriu etapele: dieta si exercitiu fizic, hipogliceminte orale monoterapie, hipoglicemiante orale comboterapie, apoi insulina. Conform ultimelor ghiduri terapeutice, nu este necesara parcurgerea tuturor etapelor: daca la momentul prezentarii la medic controlul glicemic este inadecvat, se poate incepe mai devreme administrarea insulinei.

Aparitia penurilor de insulina, a pompelor de insulina si a glucometrelor din ce in ce mai evoluate a permis utilizarea insulinei mai devreme in istoria bolii, cu efecte benefice asupra sanatatii pacientului cu diabet zaharat. Mai mult, unele studii arata ca folosirea timpurie a insulinei poate prelungi viata celulelor secretoare de insulina din pancreas la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Alte studii spun insa ca folosirea altor medicatii hipoglicemiante ( orale sau injectabile) sau chiar a dietei combinata cu exercitiu fizic au acelasi rezultat.

Din fericire, exista noi agenti hipoglicemianti, care vor mari arsenalul medical in lupta contra diabetului. Exista deja in USA si in cateva tari europene un preparat injectabil derivat din saliva unei soparle( gila monster), numit exenatid. Acest compus are proprietati hipoglicemiante, dar spre deosebire de insulina exogena are efect doar cand glicemia creste! Studiile arata ca in diabetul zaharat de tip 2 acest preparat poate imbunatati secretia insulinei endogene din pancreas. Efectele exenatidului nu se opresc insa la glicemie. Exista si efecte asupra centrului satietatii, asupra evacuarii stomacului, asupra continutului de grasime din ficat; de aceea pacientii care au primit exenatid au scazut in greutate ( scaderea in greutate s-a observat mai ales la pacientii supraponderali) . Considerat o adevarata revolutie in Statele Unite, unde peste 3 milioane de pacienti au fost tratati cu exenatid, acest analog de GLP 1 are rezultate similare asupra glicemiei cu glarginul, o insulina foarte mult folosita in Romania. Unii specialisti speculeaza ca in viitor exenatidul ar putea fi folosit in stadiile incipiente ale diabetului ( in prediabet , IFG si IGT) , deoarece scaderea in greutate este benefica la pacientii cu diabet zaharat si obezitate asociata. Actiunea exenatidului este strans legata de cresterea glicemiei postprandiale, de aceea efectele adverse sunt scazute, iar hipoglicemiile sunt rare.