Acest fenomen apare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 cand glicemia este mare si organismul nu are suficienta insulina pentru a acopri aceste varfuri ale glucozei in sange. In absenta insulinei, glucoza nu mai intra in tesuturi pentru a fi utilizata, iar in locul ei organismul foloseste grasimile pentru a furniza substratul energetic. Prin arderea in exces a grasimilor se produc acesti corpi cetonici, adevarate otravuri pentru organism. In cantitati peste cele normale, sangele devine acid; fenomenul se numeste cetoacidoza. In cazul diabetului, lipsa tratamentului poate duce la aceasta stare extrem de periculoasa fie pentru ca persoana nu stie ca are diabet, fie pentru ca si-a uitat sau a neglijat regimul de insulina, dieta a fost necorespunzatoare, prea bogata in glucide.

Cetoacidoza este o urgenta medicala; se poate instala in cateva ore, in lipsa injectarii insulinei la o persoana cu diabet de tip 1, si poate duce la moartea individului, daca acesta nu este tratat de urgenta intr-un spital cu serviciu de urgenta.

Simptomele cetoacidozei sunt:

  • respiratie scurta si rapida( “respiratie Kussmaul”), cu miros de acetona sau mere verzi – halena
  • gura uscata
  • oboseala, apatie
  • greata, varsaturi
  • alterare cognitiva( gandire incetinita, confuzie), tulburari de vedere

Daca aveti diabet zaharat, aceasta stare nu trebuie sa va gaseasca nepregatit. Este bine sa purtati asupra voastra card de identificare/ bratara / lant cu medalion de atentionare. Corectarea cetoacidozei metabolice se face numai la spital, prin administrarea de insulina si restabilirea parametrilor glicemiei.