Vinul si pofta de viata

Stil de viata 6 Comments »

Ajuns in Paris, nu am putut sa nu remarc rolul vinului in imaginea generala a capitalei Frantei. Nu sunt un fan infocat al vinului, dar sunt impresionat de vinurile frantuzesti. Nu pentru ca ar fi cele mai bune din lume; e o bataie mare pentru suprematie cu italienii, cel putin in Europa. Read the rest of this entry »

Diabetul instabil

Diabet 7 Comments »

Diabetul instabil este un termen folosit de specialisti pentru a descrie cazurile de diabet zaharat cu un control glicemic greu de realizat, datorita unor variatii anormale ale glicemiei( glucoza in sange). Asta inseamna ca uneori gucoza are un nivel prea ridicat in sange (hiperglicemie), alteori acest nivel coboand periculos de mult ( hipoglicemie), iar acest lucru se intampla mult prea imprevizibil, punand in dificultate medicul curant, si chiar atentand la viata individului prin riscul de coma hipoglicemica sau prin aparitia complicatiilor diabetului mai devreme in evolutia bolii. Read the rest of this entry »

Dieta cu supa de varza

Diete celebre 73 Comments »

De departe cea mai cunoscuta dieta din Romania! Nu zic acum ca vreo Ileana Lazariuc sau Gina Pistol au formele gratioase pentru ca au mancat varza.. dar Teo Trandafir si madam Bahmuteanu probabil ca da….Cine oare nu a incercat macar o data( si foarte probabil si fara succes) sa scape de kilogramele in plus cu aceasta dieta? Nu inteleg cum poate sa inspire incredere o idee atat de stupida: sa mananci un singur aliment, si acela sarac in nutrimente… Stiu ca tatal meu, un bondoc simpatic, s-a lasat ademenit de succesul nu stiu carei colege de birou si a slabit cu ea vreo 8… ca sa puna apoi 10 kilograme inapoi! pe atunci eram mic, si nu stiam de efectul yoyo al dietelor. O sa va spun mai jos si de ce se intampla… Read the rest of this entry »

Efectele terapeutice ale efortului fizic moderat

Optimizarea stilului de viata in diabet 3 Comments »

In diabetul zaharat, primul gest terapeutic este constituit de o etapa de tratament care va ramane valabila tot restul vietii: dieta si exercitiul fizic. Aceste doua componente ale terapiei diabetului zaharat coexista datorita rolului dietei in performantele fizice, precum si a rolului exercitiului fizic in eficienta unei diete. Read the rest of this entry »

De ce esueaza dietele? Efectul Yoyo

Dieta No Comments »

Dieta noastra cea de toate zilele are un singur scop, precis, dar greu de indeplinit : scaderea ponderala. Insa dupa o vreme, cu totii stim ca dupa ce oprim dieta, castigam in greutate mai mult decat am pierdut. Acest efect a fost denumit efectul yoyo, dupa jocul foarte la moda in anii ’80.

Mecanismele prin care reapare excesul ponderal sunt:

  • scaderea metabolismului bazal. Dupa o dieta de slabire, cam 60 % din pierderea in greutate o reprezinta scaderea tesutului adipos, dar 30-40 % si din scaderea masei musculare, care va duce la un consum energetic mai redus, deci va scadea necesarul de calorii.
  • Pe masura ce slabim se diminueaza efectul termic al alimentelor
  • prin scaderea masei corporale, in conditii de efort( exercitiu fizic) se va folosi mai putina energie, deci arderile vor fi diminuate.

Obezitatea si terapia comportamentala

Obezitate 2 Comments »

De multe ori, privind in jurul nostru, vedem o persoana supraponderala sau obeza care incearca sa para normala printre colegi, prieteni, familie, nesocotind insa starea proprie de sanatate si urmand aceleasi obiceiuri in ceea ce priveste alimentatia, exercitiul fizic, consumul de alcool si obiceiurile citadine ( mersul in cluburi este un exemplu). Daca esti in acesta situatie, mult mai folositor este sa mergi la un psiholog bun, care te poate consilia in problema delicata a obezitatii in societate. Read the rest of this entry »

Proteinele si dieta

Dieta No Comments »

De multe ori auzim discutii langa lift despre trasul de fiare, legat mai mereu de consumul de proteine si anabolizanti. Ce sunt ele?

In organism, proteinele sunt compusii chimici cu cea mai mare insemnatate structurala. Se presupune ca viata insasi a inceput in momentul in care din supa proteica a luat fiinta prima forma de organizare vie de pe pamant, ce avea o structura proteica. Read the rest of this entry »

Cafeaua si dieta

Stil de viata 1 Comment »

Daca bem cafea peste o ceasca pe zi, putem fi in pericol. Studiile arata ca efectul aterogen al cafelei este dat de homocisteina, si se manifesta cu predilectie la persoanele care consuma cafea fiarta, preparata turceste ( nu neaparat la “nisip”, cum gaseai pe vremuri pe la cofetariile din centru), fata de cei ce beau cafea la filtru. Insa de cele mai multe ori cafeaua este asociata cu fumatul, consumul de alcool si alimentatia nerationala, cu produse bogate in zahar si grasimi. Acesti factori coexista cu consumul de cafea si cresc la randul lor riscul de boli vasculare. Read the rest of this entry »

Acidoza cetodiabetica

diabet zaharat tip 1 No Comments »

Acest fenomen apare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 cand glicemia este mare si organismul nu are suficienta insulina pentru a acopri aceste varfuri ale glucozei in sange. In absenta insulinei, glucoza nu mai intra in tesuturi pentru a fi utilizata, iar in locul ei organismul foloseste grasimile pentru a furniza substratul energetic. Prin arderea in exces a grasimilor se produc acesti corpi cetonici, adevarate otravuri pentru organism. Read the rest of this entry »

Diabetul zaharat – De ce trebuie sa slabim?

Diabetul zaharat tip 2 5 Comments »

Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 nu vine aproape niciodata “singur”. Medicii recomanda ca pacientii lor sa piarda in greutate astfel incat sa ajunga la greutatea ideala.

In ciuda tuturor retelelor, dietelor si aparatelor minune, pierderea in greutate are la baza un principiu extrem de simplu. Read the rest of this entry »

Bicicleta si caloriile – biciclist de duminica

Stil de viata 1 Comment »

Astavara mi-am cumparat o bicicleta trek. Nepriceput fiind, am apelat la un cunoscator, moncher Chaser. El le stie in detaliu toate caracteristicile, mai merge la un “down hill” prin paduri si cunoaste trucurile biciclistului experimentat, atat in capitala, cat si in afara ei. Zis si facut, am tocmit-o si .. sus pe ea. Prima zi a fost de vis, a doua iad. Va imaginati… saua tare, eu neobisnuit cu saua… 1-0 saua vs eu. Read the rest of this entry »

Alcoolul este viata…

Realitate sau mit? 7 Comments »

Am avut un weekend mai greu, asa ca va voi povesti despre fratele meu alcoolul, cum spunea un ilustru profesor de chimie din scoala de fiecare data cand ii scria formula pe tabla….:) Read the rest of this entry »

Cum sa reduci numarul caloriilor cand bei alcool?

Stil de viata No Comments »

Iata cateva sfaturi menite sa va ajute sa reduceti numarul de calorii la o petrecere sau la restaurant cand consumati alcool: Read the rest of this entry »

Complicatiile diabetului zaharat

Complicatiile diabetului zaharat 11 Comments »

Pe langa problema controlului glicemic, persoana cu diabet trebuie sa aiba in vedere ca diabetul zaharat, daca este tratat incorect sau prea tarziu, poate sa isi arate o fata dureroasa si invalidanta prin aparitia complicatiilor cronice. Read the rest of this entry »

Dieta paleolitica

Diete celebre 10 Comments »

M-am obisnuit cu discutiile legate de cat de toxica e carnea. Sa nu mai aud! Daca vrei sa traiesti fara carne, e cu siguranta mult mai dificil decat cu ea in dieta. Am in jurul meu cativa vegetarieni convinsi. Nu stiu de ce sunt ei asa convinsi, ca dupa Darwin ne tragem din maimute specializate in vanatoarea de animale (  acum ceva vreme stramosii nostri vanau bizoni, ursi de pestera, mamifere mici) si culegerea fructelor salbatice. De aici si intreaga teorie care sta la baza dietei paleolitice. Read the rest of this entry »

Design by j david macor.com.Original WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Log in